HU| RO Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Ergospirometrie

Ergospirometru (ergometru pentru bicicletă, bandă de alergat, sistem mobil K5)

T170 treadmill Monark LC7

Ergospirometrul este un sistem care permite determinarea proceselor metabolice prin colectarea de date complete „breath-by-breath”. Testele pe ergometrele pentru biciclete și pe ergometrele pentru benzile de alergat se efectuează prin creșterea vitezei benzii și a unghiului de înclinare, folosind gazometrul uscat și instrumente speciale pentru a măsura gazele inhalate și expirate.  Masca fixată pe față este conectată la analizorul de gaz, scopul acesteia fiind facilitarea măsurării nivelelor  O2- CO2 . Testul este adecvat, în mod indirect, pentru determinarea stării de sănătate și a performanței actuale. Mișcările specifice diferitelor discipline sportive dispun de profile de efort specifice, care trebuie luate neapărat în considerare în decursul testelor direcționate. Pe lângă ergospirometrul nostru static, avem la dispoziție și unul mobil, astfel putem crește și mai mult specificitatea măsurătorilor pentru disciplina sportivă relevantă.
După măsurare, obținem o imagine exactă asupra funcționalității sistemului cardiovascular, a rezistenței atleților și asupra pragului de lactat.

Principalii parametri măsurați cu ocazia examinării spirometrice:

Date privind mecanica respiratorie:

 • V'E: volumul respirator pe minut. Cantitatea de gaz inhalată sau expirată în/din plămâni pe minut (l/min)
 • BF: Frecvenţa respiratorie
 • BF FEV (Breathing reserve): diferența dintre ventilația pulmonară normală și capacitatea respiratorie maximă

Date privind schimbul de gaze:

 • V'O2: performanța sistemului respirator și circulator. Arată cantitatea de oxigen care poate fi absorbită și transportată de organism
 • V'O2max: unul dintre cei mai importanți parametri măsurați în condiții de efort extins până la extenuarea completă, care este un indicator important al rezistenței aerobe. Cu cât capacitatea de asimilare a oxigenului este mai mare, cu atât rezistența aerobă este mai bună. Această valoare depinde de sex, vârstă, nivel de fitness. Printre factorii limitatori se numără capacitatea de asimilare și transport a oxigenului de către sistemul respirator și circulator și capacitatea mușchilor de asimilare a oxigenului.
 • V'CO2: cantitatea de dioxid de carbon expirată
 • RER (Respiratory Exchange Ratio): raportul dintre dioxidul de carbon produs în țesuturi și oxigenul asimilat în condiții de efort. Pe baza acestei valori se poate determina starea resurselor curente de energie ale organismului.
 • Eq O2, CO., LTD2 (Breathing equivalent): modul utilizării oxigenului respirator, eficiența respirației. Diferența dintre conținutul de oxigen din aerul inhalat și al celui din cel expirat.

Valori calculate:

 • V'O2/ kg: oxigen ml/kg/ min
 • REE (Resting Energy Expenditure): utilizarea de energie în repaos
 • VT1, VT2 (Ventilatiry treshold 1, 2): prag aerob, anaerob. Ergospirometria permite determinarea cu exactitate a intensității (de exemplu în wați sau viteză) și a frecvenței aferente acestor praguri. Joacă un rol important în determinarea intensității antrenamentului.
 
 
 
 
 
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia