HU| RO Orvosi és Metodikai Központ - SZJA Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Dietetika
SZÁSZ Hunor
Dietetikus
A nevem Szász Hunor, Marosvásárhely a szülővárosom, 2017 óta a Csíkszeredai Sürgősségi Megyei Kórház dietetikusaként szolgálok. Tanulmányaimait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végeztem, majd a budapesti Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján   praktizáltam, klinikai és közösségi dietetikára szakosodtam. 
14 éves koromtól kezdtem érdeklődni a konyha iránt, sikeresen elsajátítottam a helyi gasztrótechnikát, majd idővel egyetemistaként a testi szükségletek kielègítésének helyes módozatait különböző feltételek mellett (fizikai aktivitás, egészségügyi állapot,) és az étkezésben elkövetett hibák kiküszöbölését.
Mivel az étkezés nélkülözhetetlen, ezért szabályoznunk kellene a saját érdekünkben, mert rengeteg betegséget kerülhetünk el egy tudatos táplálkozással. 
 
,,Egy napi alma az orvost távol tartja".
 
 
Szolgáltatások:
 
Konzultáció
InBody analízis - testösszetétel mérés
 

 tanacsok

 

Fontos az étrend követése alatt kitűzött cél. Miért is tartunk be egy bizonyos diétát vagy étrendet?

Fogyás, testsúly fenntartása, betegség – különböző célokat tűzünk ki magunk elé, ezért az étrendben felhasznált alapanyagok is változnak.

Kijárási tilalom végett sokan szedentáris életmódra (sok üléssel járó életmódra – szerk. megj.) váltanak, kivéve azokat, akiknek rendelkezésükre áll bizonyos tér, amely nem korlátozza a mozgást vagy megvan az otthon sportolás lehetősége. Ebben a helyzetben nagyon ajánlott odafigyelni a kalória mennyiségre, az étkezés rendszerességére, az élelmiszerek minőségére és összetevőire. Ugyanakkor az elfogyasztott folyadék mennyiségére és minőségére is. Naponta többször együnk, és keveset, órához kötve. Legyen kb. 2 órás időtávolság az étkezések között.

 • A reggeli mindig felkelés után 25-30 percre tolódjon.
 • Fontos a tízórai és az uzsonna, pont azért, hogy tápláljuk a szervezetünket. 100-150 g-ot kellene beosszunk ezekre a fogásokra. Ilyenkor ajánlott a gyümölcs, a kompót, a keksz, a joghurt, a gyümölcs- és zöldséglevek.
 • Délben a leves legyen liszt- és ételízesítő-mentes, használjunk zöldfűszereket. 250-300 ml adag lenne az ideális, az összetétele alapján megítélve. Amennyiben a második fogás húst tartalmaz, az ne legyen olajban-zsírban sülve, inkább lerben vagy grillen, de ha párolva vagy főve van, az is rendben van, 100-150 g mennyiségben. A köret a következők egyikéből kellene álljon: főtt vagy nyers zöldségek, rizs, puliszka, főzelék, viszont ez esetben nem kell kenyeret enni mellé, mivel a köret szénhidrát-mennyisége fedezi a szükséges mennyiséget, a súlya általában 70-110 g kellene legyen. Mellé nagyon is ajánlott még a zöldségsaláta, savanyúság.
 • A vacsora kulcsfontosságú. Lefekvés előtt 2 órával kellene az utolsó falatot lenyeljük. Fontos, hogy ne legyen fűszeres, olajban-zsírban sült, pikáns, cukros, túlzottan sós, édesített üdítőital, alkoholos ital, bizonyos gyümölcsök (alma, körte, szőlő stb.). Főtt és nyers élelmiszerek ajánlottak, tartalmazhat főtt húst, főtt zöldséget, ki lehet próbálni a lerben sülteket is.

 

A jelenlegi periódusban vitamindús, szénhidrát-csökkentett étkezésünk kellene legyen. Olyan alapanyagokból kellene álljon az étrendünk, amelyek tápértéke fedezi a napi szükségletet, ugyanakkor segíti szervezetünk optimális műkődését. Ebben az esetben kerüljük az olajban sültet, cukrosat, fehérlisztben dúsat, pikánsat, ételízesítős ételeket, mert egyszerűen nincsenek jó hatással szervezetünkre.

 • Egy gyakran felmerülő élelmiszer ebben a periódusban a konzerves ételek. Próbáljuk minél ritkábban fogyasztani ezeket az élelmiszereket, helyettük választhatunk inkább fagyasztottat, ha már a kettő közül kell válasszunk, de a friss zöldségek, gyümölcsök a legideálisabbak.
 • A húsfélékből bőrmenteset fogyasszunk, a zsíros része nélkül, a megadott mennyiségben.
 • Halat, ha lehet, heti 2-3 alkalommal, és kerüljük a pangasius halat.
 • Kenyeret napi maximum 200 g-ot fogyasszunk.
 • Zöldséget és gyümölcsöt minél többet, napszaktól függően.
 • Felvágottat és egyéb feldogozott élelmiszereket minimális mennyiségben (napi max. 20 g) ajánljuk. Ehelyett inkább a hagyományos házi készítésű termékeket válasszuk, hiszen összetétel szempontjábol a kettő nagyon eltérő, a házi készítésű termékek javára.
 • Az édességfogyasztás korlátozása is nagyon fontos. Aszalt gyümölcs, kompót javasolt a nassolnivalók listájára. A többit próbáljuk meg kizárni.
 • Az italok esetében szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk, mellőzzük az alkoholos italokat, az édesített üdítőket. Az energiaitalokat teljesen felejtsük el. Kávét ne üres gyomorra fogyasszunk.
 • Próbáljunk bio-termékeket fogyasztani, olyan élelmiszereket, amelyek megbízható forrástól származnak, és amit csak lehet, készítsünk el saját magunk.

 

         Szász Hunor - dietetikus 

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia